Podnikať na Slovensku nie je med lízať, ako sa medzi podnikateľmi hovorí. Popri svojej práci sa musia venovať aj administratívnej stránke biznisu, a tou sú u nás nadmerne zaťažení. Pritom všetkom mnoho z nich len prežíva, o nejakých veľkých ziskoch sa hovoriť nedá, a predsa sa v jednej z oblastí zvýšil počet prevádzok.

dekorace.jpg
 
Hladovať nebudeme, reštaurácie pribúdajú
Poradenská spoločnosť Bisnode si urobila analýzu a tá poukázala na skutočnosť, že na Slovensku je stále v kurze prevádzkovanie reštaurácii, čoho dôkazom je nárast počtu pohostinstiev a reštaurácií až o 80% za predošlých deväť rokov. A to všetko aj napriek skutočnosti, že podnikanie v reštauračných službách už dlhodobo bojuje s vysokou konkurenciou a nedostatkom kvalifikovaných pracovných síl.
Ako ukázala analýza, na Slovensku je v súčasnosti v prevádzke 8143 pohostinstiev a reštaurácií, ale údaje z konca minulého roka agentúra Bisnode evidovala 8037 zaregistrovaných subjektov, ktoré v týchto službách podnikajú. Z tejto detailnej analýzy jasne vyplýva fakt, že za ostatných deväť rokov je to najvyšší počet. Bisnode začala monitorovať počty zariadení, ktoré poskytujú reštauračné služby, v roku 2010, a vtedy boli v databázach uvedené aktívne prevádzky v počte len 4520.

divadlo.jpg
 
Ťažké, ale obľúbené prostredie na podnikanie
Roky 2012 až 2017 boli v zakladaní a rušení pohostinstiev či reštaurácií dosť turbulentným obdobím. Na Slovensku vzniklo najviac krčiem a reštaurácií práve v roku 2012, išlo o 742 prevádzok a v roku 2013 to bolo 958 podnikov. Nasledujúce štyri roky boli takisto rekordné, ale naopak išlo o hromadné zatváranie prevádzok. Roky 2016 a 2017 boli tie, kedy sa najviac podnikateľov rozhodlo svoje podnikanie ukončiť. Napriek týmto faktom patrí prevádzkovanie pohostinstiev a reštauračných zariadení či všeobecne podnikanie v gastronómii k obľúbeným oblastiam v podnikaní, neovplyvňuje to ani skutočnosť, že patrí k vysoko konkurenčnému prostrediu a čelí trvalým nedostatkom čašníkov a kuchárov, no ich služby budú žiadané stále.